Tulburari urinare determinate de prostata

Prostata inconjoara primii centimetri de sun vezica urinara, ai uretrei, ca un “manson”. Ea nu are rol in procesul de urinare ci doar in cel de ejaculare. Oricind se mareste in volum poate obstrua uretra si deci si jetul urinar. Se poate mari in volum de la inflamatii/infectii, sau de la degenerare, care cind e benigna se numeste adenom de prostata iar cind e maligna, cancer de prostata.

Cum marirea in volum creeaza un fel de “dop”, singurele simptome generate de o prostata mai mare pot fi legate de jetul urinar, respectiv jet urinar mai slab, uneori intrerupt, urmarea putind fi golirea incompleta a vezicii ce poate fi vizualizata si masurata ecografic – reziduul vezical post mictional.

Urinarea deasa, cu graba si urinarea frecventa in cursul noptii nu sunt simptome determinate de suferintele prostatice.

Doar in cazul in care obstructia pe care o determina prostata asupra uretrei cu ingreunarea jetului urinar si golirea dificila a vezicii este o suferinta veche si apare reziduul postmictional la valori mai mari de 150 ml, capacitatea vezicala poate fi micsorata de acest reziduu (care frecvent se si poate infecta din cauza stagnarii permanente a urinei in vezica) si ca urmare a acestei retentii sa apara urinarea deasa.

In marea majoritate a cazurilor insa, urinarea deasa este determinata de suferinte ale vezicii urinare, iar urinarea frecventa noaptea de tulburari ale circulatiei sanguine sau ale functiei renale si nu de suferinte ale prostatei.

In cazul in care exista un istoric de afectiuni neurologice, accident vascular cerebral, boala Parkinson, diabet zaharat cu neuropatie, SM, hernie de disc, mielita, Alzheimer, urinarea deasa, dar si jetul slab pot fi determinate de suferinta neurologica si nu de prostata.

 

Urinarea frecventa in timpul noptii – NOCTURIA

 

Un om trecut de 55 de ani are o capacitate de epurare mai scazuta a rinichilor ceea ce face ca acestia sa functioneze si noaptea in acelasi ritm ca si ziua; de aceea o urinare doua pe noapte sunt considerate normale dupa aceasta virsta.

Urinarea in timpul noptii apare atit la barbati cit si la femei; ca urmare este gresit sa fie pusa pe seama prostatei sau a adenomului de prostata.

Cind urinarea din timpul noptii este foarte frecventa este posibil ca aceasta sa fie din cauza ca vezica nu se goleste complet la urinare, raminind astfel mereu urina in vezica, ceea ce face sa scada capacitatea functionala a vezicii si vezica sa para ca este mica (cu volum redus).

Urinarea noaptea poate fi accentuata la persoanele care consuma multe lichide seara.

Deasemnea, urineaza des noaptea cei carora li se umfla picioarele; acestea se dezumfla noaptea, apa excesiva fiind eliminata in urina. In acest caz cauza cea mai frecventa este o boala cardiovasculara.Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor de prostata. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj