Tratamente pentru afectiunile prostatei

Tratamentele folosite in tratarea simptomelor urinare generate de suferintele prostatice sunt, cel mai frecvent, tratamente care imbunatatesc jetul urinar.

 

Cele mai cunoscute sunt medicamentele alfa-blocante, care relaxeaza colul vezicii urinare si uretra prostatica. Astfel jetul urinar porneste mai usor si are un debit mai mare, favorizindu-se astfel golirea mai buna a vezicii urinare. Aceste medicamente (Omnic, Cardura, Xatral, Tamsol, Fokusin) pot da uneori ejaculare retrograda si, in cazuri si mai rare hipotensiune/ameteli la ridicare in picioare.

Exista si medicamente care micsoreaza volumul prostatei. Ele contin un inhibitor de 5-alfa-reductaza, o enzima cu rol in metabolismul prostatei. Folosirea unui astfel de medicament (Proscar, Avodart) pentru o durata mai mare de un an, scade volumul prostatei cu 10-20%. Aceasta scadere nu imbunatateste insa, in aceiasi masura si simptomele urinare.

Mai delicat este tratamentul persoanelor care se pling de jet urinar slab datorat afectiunii prostatei, dar si de urinare deasa, cu graba, sau frecventa noaptea.

Lor li se poate asocia un medicament care imbunatateste jetul urinar cu un medicament care calmeaza vezica urinara.

Deseori este greu de decis asupra folosirii calmantului cind exista un reziduu vezical dupa urinare si calmarea vezicii ar putea duce la cresterea acestui reziduu. Pacientii insa sunt mai deranjati de urinarea deasa decit de jetul slab. In aceste cazuri se incepe cu un medicament alfa-blocant, care imbunatateste debitul urinar, chiar daca pacientul va urina si mai des in aceasta faza, si se urmareste valoarea debitului, prin masurare debitmetrica si a reziduului postmictional. Apoi, dupa circa o luna se introduce calmantul vezical.

In cazurile in care nu evolueaza conform asteptarilor se poate recurce la probe urodinamice complexe care masoara presiunile din vezica urinara, determinind daca suferinta este preponderent a vezicii sau a prostatei.

 

Dovezi ale eficacitatii tratamentului asociat, alfa-blocant, antimuscarinic (calmant vezical – trospiu) la pacientii cu hiperplazie benigna de prostata si simptome de vezica hiperactiva

 

Vezica hiperactiva este un termen care se foloseste de obicei pentru a descrie simptome complexe din sfera tractului urinar inferior. Se manifesta ca imperiozitate mictionala – adica senzatia brusca si puternica de a urina, care nu poate fi stapanita decat cu greu si pentru scurt timp.

Etiologia nu este elucidata, iar prevalenta afectiunii este probabil subevaluata, din moment ce majoritatea pacientilor se feresc sa discute aceste probleme cu medicul. Prognosticul pe termen lung nu este fatal, dar simptomele au un impact semnificativ asupra activitatilor psihosociale, functiei sexuale si calitatii vietii pacientilor in general.

Tratamentul non-farmacologic presupune adaptarea stilului de viata (de ex. controlul consumului de lichide), terapie comportamentala, exercitii fizice pentru musculatura perineala, precum si anumite proceduri chirurgicale.

Medicamentele folosite au ca mod de actiune diminuarea contractiilor involuntare ale muschiului detrusor. Agentii anticolinergici/antimuscarinicireprezinta tratamentul de prima linie pentru aceasta afectiune.

Un studiu clinic deschis, multicentric, prospectiv, publicat recent1 a evaluat eficacitatea si siguranta asocierii dintre tratamentul cu alfa-blocanti (tamsulosin, alfuzosin, doxazosin) si trospiu (antimuscarinic pentru tratamentul vezicii hiperactive) la pacientii cu hipertrofie benigna de prostata si simptome de vezica hiperactiva. Datele colectate de la peste 4000 de pacienti au fost analizate in ceea ce priveste imbunatatirea simptomelor urinare, a scorului IPSS2 (Scorul International al Simptomatologiei Prostatei) si a calitatii vietii. Mai mult, pacientii si medicii au fost rugati sa evalueze eficacitatea si tolerabilitatea tratamentului primit.

 

Rezultate


Dupa o perioada medie de tratament de 40 de zile, cu trospiu in co-terapie s-au constatat urmatoarele:

  • Toate simptomele principale datorate adenomului de prostata s-au imbunatatit.
  • Procentul de pacienti care au raportat continenta urinara a crescut la 83%, iar media valorii IPSS a scazut de la 18 la 12.
  • Calitatea vietii pacientilor s-a imbunatatit, iar medicii au evaluat siguranta tratamentului ca fiind buna si foarte buna in peste 90% din cazuri.

 

Sfatul Medicului Specialist Urolog


Pacientii cu adenom de prostata si simptome de vezica hiperactiva (imperiozitate mictionala, polachiurie, nocturie) sunt insuficient tratati doar cu alfa blocante careimbunatatesc jetul urinar, dar nu amelioreaza, ci poate chiar agraveaza, urinarea deasa/imperiozitatea, simptomele care il deranjeaza cel mai mult pe pacient. Acesti pacienti pot beneficia de asocierea alfa blocant – trospiu, asociere care amelioreaza atat simptomele obstructive, cat si pe cele iritative.

Asocierea trebuie facuta cu doze treptat crescande de trospiu, insotita de urmarirea lunara a simptomelor si a reziduului postmictional masurat ecografic. Dupa 1-2 luni, doza poate fi stabilita si tratamentul poate deveni cronic, de lunga durata, necesitand control anual.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor de prostata. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj