Investigarea afectiunilor prostatei

Vizualizarea prostatei  se face cel mai bine si mai simplu, ecografic, prin ecografie abdominala, cu vezica urinara plina (dar nu excesiv de plina).

Ecografia transrectala aduce senzorul ecografic foarte aproape de prostata, introdus prin anus, si astfel se pot vizualiza veziculele seminale, leziuni mai discrete ale prostatei, neregularitati ale marginilor prostatei.

Tomografia computerizata si investigatia RMN nu sunt investigatii ce se fac de rutina pentru prostata si sunt rezervate doar cazurilor in care diagnosticul unei suferinte prostatice este stabilit, mai ales in cazurile de cancer de prostata, si este nevoie sa se stabileasca starea tesuturilor invecinate.

Cum nu tratam o prostata doar pentru ca are o anumita forma sau dimensiune, imginile statice ale prostatei au o mai mica importanta. Simptomele pe care le relateaza pacientul sunt importante in stabilirea tratamentului si, in cazul prostatei, acestea sunt simptome care apar la urinare: jet slab, intrerupt, golire vezicala incompleta.

Investigarea acestor simptome se face prin debitmetrie, pacientul urinind intr-un aparat care ii masoara fluxul urinar si prin mausrarea ecografica a reziduului urinar din vezica, dupa urinare. Debit metria poate arata cu suficienta precizie cit de obstructiva este prostata asupra uretrei si deci si asupra urinarii. Este importanta si in urmarirea pacientului, imbunatatirea debitului dovedind eficienta tratamentului.

Atunci cind simptomele sunt mai complexe sau cind un pacient trebuie sa fie operat, se pot efectua investigatii urodinamice mai complexe care pot masura presiunile din vezica si din abdomen, in cursul umplerii vezicii si a golirii ei.

Aceste investigatii pot da indicatii asupra oportunitatii operatiei cit si asupra sanselor de succes.

Sunt foarte utile si in cazurile in care un pacient urineaza frecvent, concomitent cu jetul slab si retentia determinate de prostata, ele putind stabili daca simptomele se datoreaza doar prostatei sau si vezicii urinare, putindu-se face si aprecieri asupra posibilitatii de agravare sau ameliorare a acestor simptome dupa oepratia de prostata.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor de prostata. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj